Udgivet i Skriv en kommentar

Bernardo Atxaga, Spanien

Bernardo Atxaga forfatter
Bernardo Atxaga

 

Født i Asteasu, Gipuzkoa, Spanien i 1951

Han fik sit litterære gennembrud med bogen Obabakoak (1988), som modtog Premio Nacional de Narrativa i Spanien og blev finalist i IMPAC European Literary Award. Derefter fulgte romaner som El hombre solo (1994), Esos cielos (1996), El hijo del acordeonista (2003, Premio Grinzane Cavour, Premio Mondello, Times Literary Supplement Translation Prize), Sietecasasen Francia (2009, finalist til Independent Foreign Fiction Prize og Oxford Weidenfeld Translation Prize). Días de Nevada (2014, Premio Euskadi), Casas y tumbas (2020) og Desde el otro lado (2022). I 2017 modtog han den internationale Liber Press Literatura og i 2019 Premio Nacional de las Letras Españolas, begge for det samlede litterære værk. Bernardo Atxaga har desuden udgivet digtsamlinger og er medlem af Euskaltzaindia, det Baskiske Sprogakademi. Hans bøger er oversat til 35 sprog. Fem af hans bøger er tidligere udgivet i Danmark: Obabakoak (1997), Ene mand (2002), Harmonikaspillerens søn (2007), Syv huse i Frankrig (2014) og Huse og Gravsteder (2021). Dage i Nevada er således hans sjette bog, der oversættes til dansk.

Huse og gravsteder

Huse og gravsteder tankevækkende roman. En dreng ankommer til Baskerlandet efter et skoleophold i Sydfrankrig, hvor han er holdt op med at tale. Hos bageren i Ugarte bliver han venner med to tvillingebrødre, og sammen bliver de vidner til en usædvanlig hændelse. Det er under de sidste dage af Francos diktatur. Alt er under forandring i Ugarte og også på kasernen i El Pardo, hvor fire unge mænd kort forinden har forsøgt at tæmme en skade og overtræde forbuddet om at gå på jagt på de jorder, som er forbeholdt kongehuset og diktatorens fortrolige. Også deres historie handler om venskab og indeholder den rette dosis af uskyld, oprør og tragedie. Flere år senere ryster de illegale fagforeningers strejker mineindustrien i Ugarte. Det er i de turbulente firsere, og de to tvillinger ser sig indblandet i et plot udtænkt af politiet og direktøren for minen, en ingeniør, som hver uge a ægger besøg hos sin psykiater. Tiden går hurtigt, og verden ændrer sig: Agatha Christies romaner, Sergio Leones film og popsange bliver populære, ligesom det snart e er sker med reality-tv og e-mails. Ændringerne berører også hovedpersonernes familiære omstændigheder … det er livet, der passerer som tråde af vand mellem sten, mellem forhindringer, men altid fremad. Med denne tankevækkende roman, hvis kapitler bindes sammen af venskab, landskabets intense tilstedeværelse og den forestående død, viser Atxaga sig igen som en mester i at skabe uforglemmelige territorier og personer.

Dage i Nevada

En fortælling bestående af mange fortællinger.  En baskisk forfatter rejser i august 2007 med sin kone og to døtre til Nevada for at tilbringe et år i Reno. I en række tekster i dagbogsform blandet med fragmenter om baskiske udvandrere, forfatterens barndomsminder og aktuelle begivenheder beskrives livet på campus, i byen, ørkenen og det vestlige USA ud fra forfatterens perspektiv i et forsøg på at blotlægge forbindelsen mellem to så forskellige geografier og kulturer som Baskerlandet og ”the American West”. Der er klapperslanger og giftige edderkopper, der afholdes vælgermøder med Obama og Clinton, bisættelse af en amerikansk soldat dræbt i Irak og Thanksgivingmiddag. Og vi lytter med, når forfatteren ringer til sin mor derhjemme.

Klik her for at se video Bernardo Atxaga om Huse og gravsteder

Klik her for at se video Bernardo Atxaga om Dage i Nevada og gravste

Foto © Joana Caiano.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *