Udgivet i

Gabriel García Márquez, Colombia

Gabriel García Márquez
Gabriel García Márquez

Colombia 1927 – Mexico 2014

Gabriel García Márquez regnes for en af de vigtigsteogmestindflydelsesrigeskikkelser  i verdenslitteraturen. Han fik Nobelprisen i 1982 og var også novelleforfatter, essayist, filmkritiker, manuskriptforfatter og frem for alt en intellektuel der engagerede sig i tidens store problemer, især dem der påvirkede hans elskede Colombia og Latinamerika i almindelighed. Han var en ledende skikkelse i gennembruddet for den magiske realisme, hvor groteske overdrivelser og overnaturlige elementer fra myter, magi og drømme bryder naturligt ind i en ellers realistisk for­ tællestil. Hans vigtigste romaner om­fatter Hundrede års ensomhed, Ingen skriver til obersten, Kærlighed i koleraens tid og Beretning om et varslet mord, der her foreligger i en nyoversættelse ved Paul Klitnæs.

Beretning om et varslet fra den 15.03.2024

Når talen falder på Gabriel García Márquez’ forfatterskab, er Beretning om et varslet mord kendt for den virtuositet hvormed plottet fortælles.

Alle er med til bryllupsfesten i den lille by ved den caribiske kyst, men ud på natten bliver bruden leveret tilbage til sine forældre. Hun var ikke jomfru. Hendes brødre har intet andet valg end at hævne søsterens tabte ære. Den påståede skyldige, Santiago Nasar, skal dø. Læseren kender fra første linje den uafvendelige slutning, og den overlegent fortalte roman finder sin spænding i den stramme komposition, i oprulningen af mordet og i de afslørende spørgsmål der opstår: Hvem vidste at Santiago Nasar skulle dø? Hvad gjorde de med den viden? Hvorfor?

Nobelprismodtageren Gabriel García Márquez slog igennem internationalt med slægtskrøniken Hundrede års ensomhed i 1967 og etablerede sig som en af verdenslitteraturens største forfattere. Han var et af de absolutte hovednavne i det latinamerikanske litterære boom i 1960’erne og i den magiske realisme, som der også findes træk af i Beretning om et varslet mord – en nyoversættelse af værket, som udkom første gang på dansk i 1982 og blev filmatiseret i 1987.

For videoer af vores forfattere klik her

Foto © Carmen Balcells Literary Agency