Udgivet i

Juan Rulfo, Mexico

Pedro Páramo cover danish version

Sayula, Mexico, 1917 – Mexico City, 1986

Med sin novellesamling Sletten i flammer (El Llano en llamas) fra 1953 og romanen Pedro Páramo fra 1955 slog han meget hurtigt sit navn fast. Forfattere som Jorge Luis Borges, Pablo Neruda, Gabriel García Márquez, Susan Sontag og Günter Grass har fremhævet Rulfos forfatterskab og understreget hans betydning for verdenslitteraturen. Rulfo var desuden aktiv som manuskriptforfatter og ikke mindst fotograf hvor han blandt andet skildrede livet i forskellige egne af Mexico. I 1980 udkom kortromanen Guldhanen (El gallo de oro). Hans værker er oversat til mere end fyrre sprog, og han er dermed den mest oversatte mexicanske forfatter nogensinde. Tre år før sin død i 1986 modtog Juan Rulfo den største hædersbevisning i den spansksprogede verden, Príncipe de Asturias-prisen.

Pedro Páramo: Juan Preciado tager til Comala, sin mors fødeby, for at opsøge sin far, Pedro Páramo, som han aldrig har mødt. Men han finder ikke det frodige landskab hans mor stillede ham i udsigt før hun døde. Ude på den glohede højslette kommer han i stedet til en slags helvede på jord, befolket af levende døde. Pedro Páramo (hvis navn kunne oversættes til ”Sten Ødemark”) er Comalas hensynsløse jordbesidder, og historien om ham udfoldes i episoder fortalt af forskellige personer, klippet sammen på tværs af tid og sted, i et sprog som er enkelt, smukt og symbolladet på samme tid. Det er samtidig historien om Mexico efter revolutionen og om de strukturer som dominerer det samfund.

Da Pedro Páramo udkom første gang i 1955, opnåede romanen øjeblikkelig status som et hovedværk i den modernistiske litteratur på grund af sin stil og nyskabende fortælleteknik. Jorge Luis Borges har kaldt Pedro Páramo “en af den spansksprogede litteraturs, ja en af verdenslitteraturens, bedste romaner”.

For videoer af vores forfattere klik her

Fotografía © Archivo particular