Sanseløshed – EL SALVADOR

Bog
(1 kundeanmeldelse)

290,00kr.

Beskrivelse

Sanseløshed Horacio Castellanos Moya

Sanseløshed Horacio Castellanos Moya. Rromanens fortæller har sagt ja til en arbejdsopgave for sin ven Erick. Han skal på et kontor i ærkebiskoppens palads redigere en et tusind et hundrede sider lang rapport, der fordømmer det folkemord, militæret gennem mange år har begået på den indianske befolkning.

Han stifter således bekendtskab med overlevendes og vidners beretninger om de gruopvækkende hændelser. I en notesbog nedskriver han nogle af citaterne, hvis indhold og poetiske udtryk overvælder og fascinerer ham i en sådan grad, at han er ude af stand til at holde en professionel distance til det, han læser. Som den kaqchikel-indianer, der har overværet mordet på sine fire børn og sin hustru, er heller ikke fortælleren ”hel i hovedet” og får en stadig mere udtalt fornemmelse af forfølgelse og fare.

Sideløbende med at han udfører sin arbejdsopgave, lever fortælleren en til tider frivol og promiskuøs tilværelse.

Horacio Castellanos Moyas forfatterskab fortjener en dansk oversættelse, så læserne kan stifte bekendtskab med denne mellemamerikanske stemme. Der er tale om en fascinerende roman skrevet med en unik fornemmelse for sproget. Tematisk er romanen forankret i Guatemala i anden halvdel af det 20. århundrede.

Om bogen

Roman

Horacio Castellanos Moya

Sanseløshed

Horacio Castellanos Moyas forfatterskab fortjener en dansk oversættelse, så læserne kan stifte bekendtskab med denne mellemamerikanske stemme. Der er tale om en fascinerende roman skrevet med en unik fornemmelse for sproget. Tematisk er romanen forankret i Guatemala i anden halvdel af det 20.

Fås fra den 30. juli 2020

Begynd at læse bogen:

Jeg er ikke hel i hovedet, var den sætning, jeg markerede med den gule overstregningstusch, og som jeg endda renskrev til min personlige notesbog, for det drejede sig ikke om hvilken som helst sætning og slet ikke om et indfald, på ingen måde, men derimod om den sætning, der påvirkede mig mest af det, jeg læste på min første arbejdsdag, den sætning, der paralyserede mig ved det første møde med disse et tusind et hundrede sider skrevet næsten ud i ét, placeret af min ven Erick på, hvad der skulle blive mit skrivebord, for at jeg skulle få en idé om omfanget af det arbejde, der ventede mig.
Jeg er ikke hel i hovedet, gentog jeg for mig selv, påvirket af graden af den mentale forstyrrelse, som denne kaqchikel-indianer var sunket ned i efter at have været vidne til mordet på sin familie, og af, at han var bevidst om sammenbruddet af sit psykiske apparat, efter at han såret og magtesløs havde overværet, hvordan hans eget lands soldater med macheter og sarkasme havde parteret hans fire små børn et efter et og straks efter havde angrebet hans stakkels kone, der allerede var i chok over at have været tvunget til at overvære, hvordan soldaterne forvandlede hendes små børn til pulserende strimler af menneskekød.

 

Mobile Pay 34512

Udgivet med støtte fra

 

 

 

 

For vores læsere på spansk

 

 

 

 

Yderligere information

Forfatter

Forlag

Sprog

Genre

Format

ISBN

Original sprog

Original titel

Udgivelsesdato

1 anmeldelse af Sanseløshed – EL SALVADOR

  1. Karen Margrethe Simonsen – STANDART Danmarks ældste litteraturtidsskrifter

    Bogen er en jeg-fortælling, og læseren kommer helt ind i hovedet på den paranoide hovedperson, godt hjulpet på vej af den rytmiske skrivestil, fint formidlet af oversætteren. Castellanos Moya skriver i sidelange, hypotaktiske labyrintiske sætninger. Der er kapitelinddelinger, men på ingen af de 147 sider er der indryk. Teksten kører derudad i et sammenhængende, kværnende, men også smukt, næsten melodisk forløb. Som epigraf for romanen står der et citat af Ismene fra Sofokles’ tragedie »Antigone«: »Der findes ingen, der kan bevare den forstand, han har, herre konge, når han rammes af modgang.« Den tragiske skæbne er ubærlig og kan synes som et overgreb fra en højere ubegribelig instans. Men ligesom volden i de græske tragedier altid har en politisk karakter, således har volden det også i »Sanseløshed«”

Tilføj en anmeldelse af varen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *