Den anden krig – ARGENTINA

Bog
(1 kundeanmeldelse)

250,00kr.

Varenummer (SKU): 978-87-93935-61-7-1 Kategori:

Beskrivelse

En fortælling om den argentiske kirkegård på Falklandsøerne

En fortælling om den argentiske kirkegård på Falklandsøerne. I 1982, efter afslutningen på Falklandskrigen mellem Argentina og Stor­britannien, sendte den britiske hær en officer ved navn Geoffrey Cardozo til øerne for at assistere tropperne.

Der blev han mødt af et uventet syn:

Ligene af de argentinske soldater lå stadig spredt ud over slagmarken.

Efter megen parlamenteren mellem de to regeringer fik Cardozo ordre om at anlægge en kirkegård til de faldne argentinere.

Rapporten om hans grundige arbejde blev efterfølgende sendt gennem Internationale Røde Kors til den argentinske regering, som dog hverken offentliggjorde den eller gav de faldnes familier besked.

En fortælling om den argentiske kirkegård på Falklandsøerne

Der gik således flere årtier, før de pårørende fik vished om deres sønners, fædres og brødres skæbne og sidste hvilested.

I Den anden krig fortæller Leila Guerriero om anstrengelserne for at overkomme modstanden imod identificering af de faldne ved hjælp af dna­test og genvinde erindringen om en krig, som i mange år var blevet fortrængt på grund af myndighedernes passivitet, den nationale stolthed og diktaturets skygge, der endnu lå over landet.

 

Om Leila Guerriero

Født i Argentina 1967. Guerriero er argentinsk journalist og forfatter.

Hun skriver for forskellige latinamerikanske og spanske aviser og tidsskrifter.

Hun har siden 2003 udgivet ni bøger. Den anden krig er hendes første bog oversat til dansk.

 

Begynd at læse bogen
En fortælling om den argentiske kirkegård på Falklandsøerne
 
I 1982 var Argentina et diktatur under ledelse af generalløjtnant Leopoldo Fortunato Galtieri.
Den 30. marts indkaldte arbejderbevægelsen til demon­strationstog til Plaza de Mayo i Buenos Aires.
Siden 1976 havde militærjuntaen kidnappet og myrdet tusind­vis af borgere, afskaffet strejkeretten og for­budt fagforeningsaktiviteter.
Alligevel deltog halvtreds tusind mennesker i den demonstration, der blev gennemført under sloganet ”Fred, Brød og Arbejde”, blandet med tilråb som ”Galtieri, møgsvin!”. Og endte med voldsomme sammenstød og over tre tusind anholdte.
En fortælling om den argentiske kirkegård på Falklandsøerne
Blot to dage senere, den 2. april, svingede hundred tusind borgere euforisk det argentinske flag og stod med skilte med teksten ”Flåden leve”, mens et kor af opildnede stemmer rykkede frem som boven på et monsterskib:
”Galtieri, Galtieri!” Fjernsynet viste, hvordan generalløjtnanten banede sig vej gennem den brølende menneskemængde, der kæmpede om at komme til at omfavne ham. Speakerens stemme fortalte lidenskabeligt:
”Nationens højtærede præsi­dent er kommet ud for at hilse på sit folk! Alle har tiljublet ham. Præsidenten har nærmet sig menne­skemængden, der har hyldet både ham og de væb­nede styrker for det historiske initiativ, man har taget i de seneste timer.
Tak til landets glorværdige flåde!” Speakeren, folket, generalløjtnanten fejrede, at landets tropper få timer forinden var gået i land på Malvinerne, en øgruppe i det sydlige Atlanterhav, som i hundred og niogfyrre år havde været under britisk herredømme under navnet Falkland Islands, og hvis suverænitet man altid havde krævet tilbage.
En fortælling om den argentiske kirkegård på Falklandsøerne
Der fulgte en kortvarig krig på fireoghalvfjerds dage. Få ting gik i stå i landet på grund af konflikten.
Fodboldlandsholdet rejste til verdensmesterskabet i Spanien og debuterede den 13. juni med et ne­derlag til Belgien.
Dagen efter var krigen slut. Generalløjtnant Galtieri annoncerede overgivelsen på følgende måde: ”Vores soldater har ydet deres ypperste indsats for nationens værdighed.
De faldne vil leve for evigt i argentinernes hjerter og historie […].
Vi har vores helte. Nutidens mænd af kød og blod. Navne, der for os og for de kommende generationer vil stå mejslet i sten.”
Seks hundred og niogfyrre argentinske soldater og officerer omkom i kamp. Navnene på mere end hundred af dem var mere end femogtredive år om at blive mejslet.
Ikke i landets historie, men på en gravsten.

Med den her skjorte gik han ud og dansede.

Det her er de breve, han sendte til os fra øerne.

Det her er den kæde, han fik af sin kæreste, hans vielsesring, ur, militære id-kort, billederne af hans tandsæt og af kisten og af graven, som findes i den rapport, vi modtog fra retsmedicinerne.

En fortælling om den argentiske kirkegård på Falklandsøerne

Da krigen var slut, vendte tusinder af soldater hjem, men med få undtagelser gav staten ingen officiel meddelelse om de ikke tilbagevendtes dødsfald.

Dag efter dag, uge efter uge besøgte hundreder af slægtninge kasernerne i forsøget på at finde den døde i live, ham, man havde taget afsked med, da han nogle uger forinden var steget på en bus.

Stående uden for murene råbte de:

”Er der nogen, der ved, hvor Andrés Folch er?!”

”Julio Cao, hvor er Julio Cao?

”Araujo, menig Araujo!!”

I mellemtiden sendte den engelske hær, som havde mistet to hundred og femoghalvtreds mand, en toogtrediveårig officer ved navn Geoffrey Cardozo til øerne med det formål at assistere tropperne efter krigen.

Der mødte Cardozo et uventet syn: Ligene af de argentinske soldater lå stadig spredt ud over slagmarken.

Det meddelte han sine overordnede, og i november 1982 henvendte den britiske regering sig til den argentinske militærjunta og spurgte, hvad man skulle gøre.

 

En fortælling om den argentiske kirkegård på Falklandsøerne

Ifølge hvad historiker Federico Lorenz hævder i teksten ”Den argentinske kirkegård på Falklandsøerne”, svarede ”militærstyret […]

at det gav sin autorisation til at begrave de faldne soldater, men ’forbeholdt sig retten til på et senere tidspunkt at tage beslutningen at flytte resterne […]

fra den del af territoriet til fastlandet’.

Denne parlamenteren frem og tilbage skyldtes, at de officielle britiske henvendelser indeholdt ordet ’repatriering’, hvilket var uacceptabelt for Argentina,

 

Mobile Pay 34512

 

Logo Vimeo al canal de Aurora Boreal

 

 

 

Logo YouTube al canal de Aurora Boreal

 

 

For vores læsere på spansk

Aurora Boreal på spansk

Yderligere information

Forlag

Format

Genre

Original sprog

Original titel

Udgivelsesdato

Forfatterens land

ISBN

Sideantal

1 anmeldelse af Den anden krig – ARGENTINA

  1. Martin Minka Jensen

    Velskrevet bog, der sætter fokus på et stykke erindringshistorie. Uvisheden hos de pårørende og den manglende vilje efterfølgende til at åbne op for et dystert kapitel med krig og diktatur i Argentinas historie bliver godt belyst.

    Martin Minka Jensen D.B.C.

Tilføj en anmeldelse af varen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *