Udgivet i

Marta Orriols, Spanien

Marta Orriols©AriadnaArnes
Marta Orriols

Født i Spanien 1975

Marta Orriols er uddannet kunsthistoriker og arbejder freelance som tekstredaktør for forlag og samarbejder med forskellige magasiner og aviser. Hun er forfatter til novellesamlingen Anatomia de les distàncies curtes samt romanerne Lære at tale med planterne (Aprendre a parlar amb les plantes) og Sød indgang til kaos (Dolça introducció al caos). Den sidste er dermed den anden af Orriols bøger, der udkommer i dansk oversættelse, og den er desuden oversat til spansk, italiensk, portugisisk og tysk.

Lære at tale med planetrne.

Paula Cid er en toogfyrreårig læge på afdelingen for præmature børn. Hun har et velordnet liv, elsker sit arbejde og lever i et fast parforhold, som dog er blevet lidt rutinepræget. Få timer efter at hun en dag har spist frokost med sin samlever, Mauro, og uventet fået at vide, at han har mødt en anden, at han efter femten år går fra hende, omkommer Mauro i en trafikulykke.

Foruden at skulle bearbejde sorgen over dette alt for tidlige dødsfald kæmper Paula med en følelse af svigt og bitterhed, som hun ikke synes, hun kan dele med nogen. Hendes egen familiebaggrund forstærker disse følelser. Før eller senere må Paula opsøge den nye kvinde i Mauros liv som et led i sin søgen efter en måde at komme videre på.

Lære at tale med planterne er en gribende roman om stærke følelser og om, hvad der sker, når der bliver vendt op og ned på livet fra den ene dag til den anden.

Priser og udmærkelser

2018        Premio Òmnium, Mejor Novela del año

2019          Premio L’Illa dels Llibres, Spanien

Sød indgang til kaos. Manuskriptforfatteren Dani og Marta, der er fotograf, bor i Barcelona og har ikke boet sammen ret længe, da Marta opdager, at hun er gravid. Nyheden kaster dem ud i en afgrund af tvivl, der får dem til at genoverveje sig selv som individer og som par.

Han, der tidligt mistede sin far, må konfrontere det løfte, han for længe siden har givet sig selv om aldrig at svigte sit barn. Og hun, der har en baggrund i den perfekte familie, har intet ønske om at blive mor, men vil tværtimod gerne flytte til Berlin for at få sine kunstneriske drømme opfyldt.

Hvad gør man med den smerte, der fødes ud af en følelse, man ikke anede, man havde? Hvordan giver man stemme til et undertrykt ønske? Er professionelle ambitioner lige så vigtige som ønsket om at stifte familie? Det er bare nogle af de spørgsmål, Marta Orriols behandler i denne roman.

Klick her for at se videoer af vores forfattere

Foto Marta Orriols © Ariadna Arnes.