Udgivet i

Juan David Correa Ulloa, Colombia

Juan David Correa
Juan David Correa Ulloa

Født i Colombia,  1976.

Forfatteren har studeret litteratur ved Universidad de Los Andes, Bogotá, Colombia. Derefter fik han arbejde som kulturjournalist ved avisen El Espectador, og desuden har han været korrespondent i Paris og klummeskribent for samme avis i ti år. Correa har stor erfaring på kulturområdet og som litterær redaktør for større forlagsgrupper. Han har arbejdet på Colombias Nationalbibliotek og fungeret som kulturchef for Bogotá International Book Fair. Han har været direktør (2014-2018) og redaktør (2005- 2009) af kulturmagasinet Arcadia. Han er i øjeblikket litterær direktør for Grupo Planeta i Colombia. Correa har udgivet to romaner og denne krønike. Mudder og stilhed er hans første bog, der er blevet oversat til dansk.

Mudder og stilhed er en krønike om en bebudet tragedie, da den colombianske vulkan Nevado del Ruiz gik i udbrud i 1985.

Forfatteren mindes her sine bedsteforældre, der boede i byen Armero i det indre Colombia, 84 kilometer fra vulkanen, indtil en mudderstrøm begravede byen og størstedelen af dens indbyggere. Juan David Correa genskaber historien om en familie og et område, der bukkede under for naturens kræfter og dermed kom til at betale prisen for forsømmelserne i en regering, der kunne have forhindret tusindvis af dødsfald.

Mudder og stilhed udgør et enestående vidnesbyrd i bestræbelserne på at genvinde den kollektive hukommelse og ære de mere end 25.000 mennesker, der omkom i mudderstrømmen. Men især er den et væsentligt bidrag i forhold til at videregive erfaringer og skabe øget bevidsthed i en tid, hvor klimaforandringer er skyld i et hastigt voksende antal humanitære katastrofer.

Mudder og stilhed er en bog, der besejler den kollektive katastrofes farlige vande uden at falde i nogen af de to modsatrettede, men lige ødelæggende, fælder: ufølsomhed og sentimentalisme.” Juan Gabriel Vásquez, forfatter

Klik her for at se videoer af Mudder og stilhed