Carlos du som er borgmester – COLOMBIA

Bog
(1 kundeanmeldelse)

290,00kr.

Kategori: Tag:

Beskrivelse

Carlos du som er borgmester

Carlos du som er borgmester. Fernando Vallejo fortæller om sin brors eventyr som borgmester i Támesis, en lille provinsby langt ude i Colombias bjerge der har samme navn som floden i London på spansk. Her vil alle underligt nok være lykkelige for enhver pris. Det lykkes selvfølgelig ikke for dem. Den enes lykke støder ind i den andens, og sammenstødet efterlader en stribe lig som forsvinder i den strømmende Río Cauca. Det er nemlig en rigtig flod, noget helt andet end den sølle engelske å der slæber sig søvnigt af sted. Romanen er en skarp satire over demokratiet, en cocktail af håb, løgne, genfærd, døde som stemmer når der er valg, og flokke af papegøjer som fortæller knivskarpe, evige sandheder. På én gang et kærligt portræt og en sønderlemmende kritik af en uforglemmelig personlighed og hans folk.

Om bogen

Roman

Fernando Vallejo

Denne roman vandt i 2004 prisen Premio Rómulo Gallegos

Begynd at læse bogen

Langt ude i Antioquias bjerge ligger der en lille by som hedder Támesis ligesom floden i London på spansk. Ja, ligesom floden, men på en smuk måde. Jeg kender floden godt, og jeg synes ærlig talt den er kedelig og ensformig, sløv og uden livslyst som om den slæbte sine søvnige vande gennem tidernes træghed.

Byen er til gengæld munter og festglad. Den blev født i går og har ikke mistet troen og håbet endnu. Forestil dig en ung mand på atten år uden tyngende fortid, med en fremtid der ligger vidt åben ligesom udsigten over Antioquias bjerge fra verandaen på vores ejendom, La Cascada.

Kom, så skal du bare se. Du er inviteret. Tag svigermekanikken med og alle dine venner og dine venners venner og alle dine naboer og hele den pukkelryggede: Kom og drik anisbrændevin på min regning, og du vil opdage at blikket vandrer som en høg, det flyver af sted, af sted over det storslåede landskab og trævler skyerne op.
– Og hvor langt fra byen ligger så det vidunderlige

– Fem kilometer i bil og en time til hest.
– Nå, så tager jeg hesten, det er både smukkere og kortere.
– Ja, kom bare til hest, men i langsomt trav så hesten ikke styrter og bliver ramt af en bil.

– Gud forbyde det. Jeg skal nok tage den med ro.
– Hvis du kommer fra byen, går det ned ad bakke; og hvis du skal ind til byen, går det op ad bakke. For sådan er det, det kan ikke gå nedad uden at det også går opad. Alt har sin pris.

– Selvfølgelig, skide være med det.
Landevejen følger bjergskråningen fra La Cascada op mod Támesis, op mod himlen, og forsvinder i en støvsky.

De glemte at asfaltere vejen da de byggede den for halvtreds år siden, så bilerne trækker en kæmpe støvsky efter sig! Der kører to eller tre biler forbi i timen, og hver gang skyller en flodbølge af støv ind over husene langs vejen og dækker alt: komfuret i køkkenet, spisebordet i stuen, stolene i gangen, sengene i værelserne, natpotterne under sengene, selv billedet af Jesus med det hellige hjerte på sin hædersplads i stuen med en vågelampe tændt dag og nat i håb om den store lottogevinst.

Eller rettere sagt sådan var det tidligere, for den nye borgmester har løst problemet: Han asfalterede vejen, og så var det slut med alt det støv, færdigt arbejde! Før i tiden, når der var kørt en bil forbi, stormede mødrene eller de ældste døtre ud af husene og hældte spandevis af vand på vejen for at lægge en dæmper på det fyrige støv. Og det lagde sig, men kun for en tid indtil den næste bil kom forbi. Så var det forfra igen, ud at svinge spandene så brysterne gyngede. Du tænker sikkert: Hvorfor tog de ikke bare vandslangen, det er jo meget nemmere? Vær nu ikke så naiv! Hvor skulle de have fået en vandslange fra?

 

Mobile Pay 34512

Udgivet med støtte fra

 

 

 

 

 

Video med Fernando Vallejo

Youtube logo

 

 

For vores læsere på spansk klik her

 

 

 

 

 

 

 

Yderligere information

Forfatter

Forlag

Sprog

Dansk

ISBN

Original titel

Mi hermano el alcalde

Originalt sprog

Spansk

Sider

176

Udgivelsesdato

2019-05-25

Format

1 anmeldelse af Carlos du som er borgmester – COLOMBIA

  1. Grethe Lorentzen

    Vallejo er i sit es og er den egentlige hovedperson i denne sønderlemmende roman om forholdende i Colombia. Mens associationerne springer hid og did hudfletter han sit land, indimellem i et latrinært sprog – regering, demokrati, narkotika, samfund, kirken alle får det glatte lag. FV, der henvender sig direkte til læseren, fralægger sig ansvaret for personernes opførsel, og det sprog, de bruger i hans bog.
    Grethe Lorentzen – Dansk Bibliotek Centralen

Tilføj en anmeldelse af varen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *