Du må ikke tage imod slik fra fremmede – CHILE

Bog
(1 kundeanmeldelse)

285,00kr.

Beskrivelse

Du må ikke tage imod slik fra fremmede

Du må ikke tage imod slik fra fremmede. Elleve noveller som udforsker rummet omkring forældre og børn, søskende og par i ekstreme positioner. En poetisk og intim prosa som opridser et hyperrealistisk portræt af den tvetydige og sensuelle voldsomhed som gør disse ”kernerelationer” anspændte. Historier som tager udgangspunkt i begær, ikke i et sygeligt begær, men derimod et begær fuld af ensomhed og angst som vender op og ned på alting og hvis konstante scene er kroppen. Nogle gange det farliges truende nærhed, andre gange det normales afgrund, men altid med kroppen som den konstante scene. Ud af sætninger der hopper op og ned som træflis dannes et psykisk og følelsesbetonet sprogbrug der skaber rum for at undersøge moraliteten som et laboratorium for den menneskelige erfaring.

Om bogen

Noveller

Andrea Jeftanovic

Denne bog vandt i 2011 prisen ”Bedste litterære bog i 2011” (Círculo de Críticos de Arte de Chile)

Begynd at læse bogen

Slægtstræ

Jeg ved ikke hvornår præcis jeg begyndte at blive interesseret i barnenumser. Måske efter at præster, politikere, forretningsfolk begyndte at udstille deres vigende blikke på tv-skærmen, og børns dagbøger blev brugt som troværdige beviser i retssalene. Jeg havde aldrig før følt hjertebanken over disse ufærdige kroppe, men det gjorde jeg i hele den tid med mediemæssig bombardement om ”hudafskrabninger
på nul komma syv centimeter i zonen under anus”. Eller i avisen, sætningen ”på de drenge, som gentagne gange bliver misbrugt, forsvinder rynkerne omkring endetarmen”. Brigaden mod seksuelle forbrydelser som satte befolkningen i beredskab hvad angår børns ændrede opførsel og den periodemæssige undersøgelse af deres kønsdele. Retslægen som bekræfter anmeldelserne efter fysiske,  sagkyndige undersøgelser.

Teresa skævede Teresa skævede til disse nyheder og standsede op, ubehageligt til mode. Vi havde levet næsten fem år alene sammen efter at hendes mor rejste bort. Da det skete, var hun ni år gammel. Hun fjernede alle billeder af hende og, uden at blive bedt om det, overtog hun rollen som kvinden i huset ”der mangler det ene, og det andet, nu har vi vist spist for meget kød”. Alt andet fortsatte i den vante gænge: hendes veninder, skolen, hvad hun kunne lide. En flittig elev, genert, som tegnede træer, mens hun kiggede længere bort end bjergene.

Høj sø

En stor bølge rev mig med i en drøm som blev afbrudt af telefonen omkring midnat. Jeg svømmede i et hav af murbrokker da politiet udtalte min søns navn. Efter at jeg havde afsluttet opkaldet, klædte jeg mig hurtigt på efter at have famlet mig frem til tøjet som hang på stolens ryglæn. Jeg tog afsked med min mand med et kys på hans pande, der skinnede i lyset af elpæren. Han sad på sengen og undskyldte
absurd at han ikke kunne tage med mig, vores to små piger sov. Jeg lovede at ringe så snart jeg vidste mere. En sværm af ambulancesirener lød i mit hoved. Jeg satte farten op og følte mine sko blive fyldt med vand. Mens jeg bevægede mig fremad, åbnede gaderne sig som forsvindingspunkter og skæve linjer. Jeg hørte bilens brummen i hvert lyskryds indtil jeg nåede frem.

Ved indgangen til området stod Javier. Vi havde ikke set hinanden i årevis. En proper og korrekt læge ventede på os. Vi havde knap nok fået sat os i det smalle lille rum før han begyndte at informere os om et brækket kraveben og en perforeret lever. Han tav nogle øjeblikke mens han placerede nogle røntgenfotografier under et sitrende lys. Organerne som små fakler, et rygende bjerg af celler. Hans stemme skiftede tone da han viste os skanningen: ”Denne hjerneblødning er det som vi straks skal stabilisere”. Billedet viste en kæmpe plet. ”Det kraftige slag fik et blodkar i hjernemassen til at briste, og blodet er trængt ud i det omkringliggende væv”.

Dette værk er udgivet med støtte fra Chiles Udenrigsministeriums kulturafdeling gennem programmet, der fremmer oversættelsesarbejde af chilensk litteratur.

Mobile Pay 34512

 

Video af Andrea Jeftanovic klik her

 

 

 

Videorne af vores fofattere klik her

YouTube logo to video channel https://www.youtube.com/results?search_query=Auroraborealvideo1

 

 

For vores læsere på spansk klik her

 

Yderligere information

Forfatter

Forlag

Sprog

Fiktion

Noveller

Format

ISBN

Sideantal

Original sprog

Original titel

1 anmeldelse af Du må ikke tage imod slik fra fremmede – CHILE

  1. Marianne Majgaard Jensen

    Godt nyt i dansk litteratur med denne oversættelse, trods barske emner. Det er sådan nogle gode fortællinger i sådan et smukt sprog, der hele tiden tager afsæt i det dagligdags realistiske, men jævneligt tager afstikkere ud i det surreelt mareridtsagtige, fordi det, der skildres, ligger hindsides det, vi kan kaperer med rationelle hjerner.
    Marianne Majgaard Jensen – Dansk Bibkiotek Centralen

Tilføj en anmeldelse af varen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *