Brevene der aldrig kom – URUGUAY

Bog
(1 kundeanmeldelse)

290,00kr.

Varenummer (SKU): 978-87-93935-64-8 Kategori:

Beskrivelse

Historie, som aldrig må gentage sig

Historie, som aldrig må gentage sig. Forfatterens familie emigrerede fra Polen til Uruguay før Holocaust. I 1972 blev Rosencof arresteret som medlem af Den Nationale Befrielsesbevægelse og sad fængslet indtil 1985, elleve et halvt år af den tid i isolation.

I løbet af sine år i fangenskab trænede han sin hukommelse og rekonstruerede historien om sit liv og sin polsk-jødiske familie gennem sin stemme som barn, ung mand og voksen. En virkelighed, der får fiktionen til at blegne.

Den unge Moishe fortæller om en barndom præget af adskillelse, krig, flugt og tab, men også af et ukueligt mod. Det er ligeledes fortællingen om den voksne søns kærlighed til den nu afdøde far, som hele sit liv forgæves har ventet på nyt om slægtninge, der er blevet sendt i koncentrationslejr. Og om Moishes mor, der viser sin søn familiebilleder fra Polen og taler om Ruth, Anna, Irene B  mennesker, som ikke længere er.

Historie, som aldrig må gentage sig

Moishes dybe reflektioner om livet afbrydes af ”brevene, der ikke kom”, som hans bedstemor skrev efter deportationerne til koncentrationslejrene. Bevis på en dyb menneskelighed, der har overlevet døden – breve fulde af musik og makaber humor!

Denne fremragende selvbiografiske roman er et af de mange vigtige vidnesbyrd om en forfærdelig periode i menneskets historie, som aldrig må gentage sig.

Om Mauricio Rosencof

Uruguay, 1933. Rosencof har arbejdet som journalist, forfatter og litterær og kunstnerisk leder. Han er søn af polske jøder, der flygtede fra nazismen først i 30’erne, og hvis slægtninge i stort tal døde i ghettoerne i Warszawa og Auschwitz.

Han var leder af den Nationale Befrielsesbevægelse (Tupamaros) i Uruguay, blev arresteret i 1972 og fra 1973 holdt i isolation i elleve et halvt år, indtil militærdiktaturet brød sammen i 1985.

Efter sin løsladelse opholdt han sig i en periode i Sverige, hvor han blandt andet skrev stykker til de svenske teaterscener. Tilbage i Uruguay besad Rosencof posten som direktør for kulturafdelingen i Montevideo kommune mellem 2005 og 2010. Som forfatter har han bevæget sig inden for forskellige genrer, deriblandt romaner, poesi, teater og børnebøger. Han har vundet priser inden for forskellige områder, er blevet oversat til mere end ti sprog og filmatiseret. Han er forfatter til tretten romaner. Brevene der aldrig kom er hans første roman oversat til dansk.

 

Begynd at læse bogen
Historie, som aldrig må gentage sig
 

Dage i nabolag og krig

Jeg kan ikke med nøjagtighed sige, hvilken dag jeg mødte mine forældre, og om jeg i det mindste i det øjeblik var i stand til at forstå den betydning, en sådan begivenhed ville få for mit liv.

Men jeg husker dog, at mor var ude i patioen, første gang jeg så hende. Patioen var et kæmpestort sted, som skrumpede med årene. Men dengang var den akkurat ligesom Tarzans jungle, for min mor havde mange planter. Den var åben foroven, ikke overdækket, og hen over den på den lange led var der udspændt en snor, hvor alle, der ville, hængte det våde tøj op, så det regnede. Som alle ved, er vådt tøj det, der får det til at regne.

I den patio tændte min mor en dag en kulgrill, hvor hun ville tilberede et stykke lever, som slagterne forærede væk til folk, der havde kat. Det havde vi. Den hed Miska og lignede på en prik en tiger. Mor lavede mad til Miska, men vi spiste alle sammen.

Det første, jeg så af min far, var øjnene. Nogle klare lyse, muntre, gode, skælmske øjne, der altid smilede. Min far havde verdens bedste øjne.

Og foruden alt det havde jeg også en storebror, som var ham, der forsvarede mig, når vi blev an­ grebet af fjenden. Han forsvarede mig hele sit liv, indtil han døde.

 

 

Fra den 01.12.2023 på markedet

Mobile Pay 34512

 

Logo Vimeo al canal de Aurora Boreal

 

 

 

Logo YouTube al canal de Aurora Boreal

 

 

For vores læsere på spansk

Aurora Boreal på spansk

Yderligere information

Forfatter

Forlag

Format

Genre

ISBN

Original sprog

Original titel

Sideantal

Forfatterens land

1 anmeldelse af Brevene der aldrig kom – URUGUAY

  1. Elisabeth Bennetsen

    Det er en lille bog, men den kræver stor plads i ens bevidsthed, for det er en gribende, rystende, kærlig og varm bog, og den er også fuld af humor, forstå det hvem, som kan. Den er elegant skrevet i hurtige skift og spring, som fint gør handling, miljø og personer levende.

    Elisabeth Bennetsen D.B.C.

Tilføj en anmeldelse af varen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *